Röd linsgryta med krispig ost

10 portioner
Ingredienser
  • 500 g Pannoumi Stek- & Grillost skivad á 100 g
  • 30 ml olja
Grytan:
  • 100 ml olivolja
  • 200 g gul lök, hackad
  • 30 g vitlök, hackad
  • 500 g röda linser, torkade
  • 1500 ml vatten
  • 4 g torkad ingefära, mald
  • 5 g torkad gurkmeja, mald
  • 60 g tomatpuré
  • 1500 g krossade tomater
  • 60 ml koncentrerad grönsaksfond
  • 5-15 ml hot sauce t ex Tabasco
  • 15-45 ml vit vinäger
Till servering:
  • 250 ml Skånemejerier Crème Fraiche
  • 100 ml mango chutney
Så här gör du

Skölj linserna i kallt vatten och låt dem rinna av i en sil. Fräs lök, vitlök, tomatpuré och kryddor sakta i olja några minuter. Rör i linserna och tillsätt tomat, fond och vatten. Låt grytan koka sakta i ca 20 minuter tills linserna är genomkokta. Späd med mer vatten om det behövs under kokningen. Smaka av grytan med fond, salt, peppar, chili och vinäger.

Stek osten på hög värme 30 sekunder på varje sida, tärna sedan osten.

Rör ihop crème fraiche och chutney, smaka av med salt och peppar.

Servera grytan i djupa tallrikar, toppa den med osttärningar och mango chutney.