Svamp- och ostbiffar med potatisstomp och kålsallad

10 portioner
Ingredienser
Biffar
  • 700 g blandad, färsk svamp (ev. tinad, frusen svamp)
  • 1000 g formbar vegofärs
  • 200 g hackad gul lök
  • 50 g Skånemejerier Smör (till stekningen)
  • 4 st ägg
  • 5 dl ströbröd
  • 4 dl riven Allerum Präst
  • 4 msk koncentrerad grönsaksfond
  • Torkad timjan
  • 6 g salt
  • 1 g svartpeppar malen
Stomp
  • 1600 g potatis
  • 120 g Skånemejerier Smör
  • 4 dl Skånemejerier Mjölk 3%
Kålsallad
  • 800 g vitkål
  • 700 g morot
  • 0,5 st purjolök
  • 1 st röd paprika
  • 1 st grön paprika
  • 1,3 dl vitvinsvinäger
  • 1,4 dl strösocker
  • 1 dl rapsolja
  • 3 g salt
  • 0,5 g svartpeppar malen
Så här gör du

Finhacka svamp och lök. Stek på medelvärme tills all vätska har kokat bort. Tillsätt smör och stek tills allt fått en gyllene färg. Låt svalna. Blanda vegofärs, ägg, ströbröd, riven ost och grönsaksfond. Rör ner svamp och lök. Smaka av med salt och peppar. Forma till små biffar med lätt fuktade händer. Stek biffarna gyllene i smör eller olja. Hantera biffarna försiktigt. Det går även bra att steka biffarna på stekbleck i ugn.

Stomp
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt eller pressa den i en potatispress. Tillsätt smöret, mosa ihop och späd med varm mjölk till fin konsistens och smaka av med salt och peppar.

Kålsalladen
Strimla alla grönsaker tunt. Lägg alla grönsakerna i en stor bunke. Värm alla ingredienser till dressingen under omrörning tills sockret löst sig. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda. Smaka av med socker, vinäger, salt och peppar

Näringsvärde på portion
Energi: 3120 kj/744 kcal
Fett: 36 g
Kolhydrater: 69 g
Protein: 29 g
Fibrer: 16 g
Salt: 3,78 g