Svartrotssoppa med picklade lökar & ostpinnar

12 portioner

Ingredienser

Svartrotssoppa
  • 250 g tärnad gul lök
  • 1 kg skalad svartrot skuren i små bitar (slantar)
  • 6 dl Skånemejerier Ekologisk Vispgrädde 40%
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 8 dl reducerad grönsaksbuljong
  • 25–50 g Skånemejerier Ekologiskt Smör
  • Ev maizenamjöl att reda med
Picklade lökar
  • 5 dl blandad lök skuren i små klyftor
  • 1 dl socker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
Ostpinnar
  • 1 ark smördeg
  • 3–4 dl Galbani Parmigiano Reggiano, finriven
  • 1 ägg till pensling
  • vetemjöl

Gör så här

Svartrotssoppa
Fräs löken i lite smör utan att den får färg. Lägg i svartroten och låt fräsa en stund. Tillsätt grädde, vin, buljong och koka upp tills svartroten känns mjuk. Mixa till slät konsistens. Koka upp på nytt och smaka av med salt och peppar. Montera i smöret efter smak.

Picklade lökar
Koka upp lagen och slå över löken. Låt stå och dra ca 1 timme.

Ostpinnar
Sätt ugnen på 200°C. Kavla ut degen på mjölat bord till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg och 1 msk vatten. Skär i stavar ca 1½ cm breda och tvinna dem. Fördela osten på stavarna och baka i ugn ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.

Lägg lite lök i botten på tallriken och servera soppan i kanna och ostpinnarna vid sidan om.