Sydfransk gryta med sambalyoghurt

20 portioner
Ingredienser
Gryta
  • 2 kg potatisar
  • 1 kg morötter
  • 6 fänkål
  • 4 vitlöksklyftor, finhackad
  • 2 purjolökar
  • 2 kuvert saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kg körsbärstomater eller hela tomater på burk
  • ev ½ flaska torrt vitt matlagningsvin
  • 4 l grönsaksbuljong
  • 1 msk timjan, repad
  • nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
Sambalyoghurt
  • 2 l matyoghurt
  • 4 msk sambal oelek
Så här gör du

Gryta
Skala, ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs vitlök och purjolök i smör. Tillsätt saffran och tomatpuré och fräs ytterligare en liten stund. Lägg i resterande grönsaker och häll eventuellt i vin och grönsaksbuljong. Låt grytan puttra sakta i ca 30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar samt toppa med färsk timjan.

Sambalyoghurt
Blanda yoghurten med sambal oelek.

Näringsvärde per 100 g: Energi: kJ 206/kcal 50. Protein: 1,9 g. Kolhydrat: 5,6 g. Fett: 1,8 g.