Tusenfotingsbröd

10 portioner
Ingredienser
  • 50 g jäst
  • 1 l vatten
  • 170 g Hjordnära Smör, rumsvarmt
  • 20 g salt
  • 30 g socker
  • 1800 g vetemjöl special
  • 300 g Skånemejerier Gratängost
Garneringstips!
  • • Riven eller skivad ost ovanpå varje bulle
  • • Russin eller oliver som ögon
  • • Grönsaker eller rotfrukter som ben, men de sätter man dit efter gräddningen
Så här gör du

Dagen före servering:
Blanda jäst med vatten i en degblandare tills jästen löst upp sig. Häll i smör, socker och blanda. Häll därefter i mjölet lite i taget och tillsätt till sist saltet och fortsätt att blanda. När degen börjar släppa från kanterna är den klar. Låt degen jäsa i i bunken i ca 40 min under bakduk eller plastfilm. Dela degen i 2–3 bitar, beroende på hur stora tusenfotingar man vill ha. Dela sedan varje bit i ca 10–12 bitar och formar till bullar. Lägg bullarna i önskad form på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att göra första bullen/huvudet lite större. Lägg över en bakduk el. plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.

Serveringsdagen:
Ta ut plåtarna ur kylen och ställ dem i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 190 grader. Grädda ca 10–13 min eller tills bröden har en innertemperatur på minst 96 grader. Låt svalna och börja dekorera.