Våra svenska hårdostar
När vi pratar om hårdost är det få länder som har så stolta traditioner som Sverige. Med våra älskade ostsmörgåsar är vi det land i världen som äter mest hårdost per person. Ost är ett av våra mest naturligt proteinrika livsmedel och bara två–tre skivor innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk.
Alltid svensk mjölkråvara
På Skånemejerier tillverkar vi alla våra svenska hårdostar på vårt mejeri i Kristianstad, av mjölk från gårdar i Skåne och södra Sverige som sätter kornas hälsa i fokus. Våra skickliga ostmästare säkerställer att varje enskild ost får den rätta smaken, texturen och lagringen. I vårt sortiment hittar du bitad, skivad och riven ost, liksom många ekologiska och fettsnåla alternativ. Under tillverkningen av hårdost försvinner nästan all laktos från mjölkråvaran och hårdost klassas som fri från laktos.
Två varumärken: Allerum och Skånemejerier
Allerum är våra långlagrade ostar som har en lagringstid på 12–24 månader och kännetecknas av sin stora, rikliga smak. I Allerums sortiment hittar du förutom de svenska ostklassikerna Präst, Herrgård, Grevé och Svecia även specialiteter som vår egenutvecklade, svenska Allerum Rike och Allerum Skotsk Cheddar, som tillverkas i Skottland.
Under varumärket Skånemejerier hittar du bland annat våra milda, färdigskivade ostar Gille Ekologisk och Snapphane – perfekta för frukost- och lunchbuffén. Vi erbjuder också mellanlagrad Präst, Herrgård och Grevé i olika bitstorlekar och som ekonomisk helost. Upptäck också vår ”mitt på tallriken”-ost Pannoumi Stek & Grillost
Lite svensk osthistoria
Många av de mest populära ostsorterna i Sverige har en spännande historia bakom sig. De äldsta ostarna är präst och herrgård.
Prästosten har anor som går tillbaka till 1200-talet. I det medeltida Sverige betalade bönderna in skatt till kyrkan med mjölk från sina gårdar, och om somrarna samlades man på socknens prästgård för att tillsammans göra en stor och extra fin ost att hedra prästen med.
Herrgårdsosten skapades på skånska Marsvinsholms slott i slutet av 1700-talet. För att skapa en svensk variant på Emmentaler anställde greven Eric Ruuth en ostmästare från Schweiz, och receptet spred sig norrut, för att till skillnad från prästernas ost bli just herrgårdarnas ost.
En ny ostklassiker
Skånemejerier och Allerum är extra stolta över Rike® – en helt egenutvecklad osttyp som tagits fram med stort hantverkskunnande av våra ostmästare i Kristianstad. Rikedomen i spektrumet av välbalanserade smaker och de olika konsistenserna gör Rike® unik. En modern osttyp från Svea rike.