Våra svenska hårdostar

När vi pratar om hårdost är det få länder som har så stolta traditioner som Sverige. Med våra älskade ostsmörgåsar är vi det land i världen som äter mest hårdost per person. Ost är ett av våra mest naturligt proteinrika livsmedel och bara två–tre skivor innehåller lika mycket kalcium som ett glas mjölk.

Alltid svensk mjölkråvara

På Skånemejerier tillverkar vi alla våra svenska hårdostar på vårt mejeri i Kristianstad, av mjölk från gårdar i Skåne och södra Sverige som sätter kornas hälsa i fokus. Våra skickliga ostmästare säkerställer att varje enskild ost får den rätta smaken, texturen och lagringen. I vårt sortiment hittar du bitad, skivad och riven ost, liksom många ekologiska och fettsnåla alternativ. Under tillverkningen av hårdost försvinner nästan all laktos från mjölkråvaran och hårdost klassas som fri från laktos.

Två varumärken: Allerum och Skånemejerier

Allerum är våra långlagrade ostar som har en lagringstid på 12–24 månader och kännetecknas av sin stora, rikliga smak. I Allerums sortiment hittar du förutom de svenska ostklassikerna Präst, Herrgård, Grevé och Svecia även specialiteter som vår egenutvecklade, svenska Allerum Gold och Allerum Skotsk Cheddar, som tillverkas i Skottland.

Under varumärket Skånemejerier hittar du bland annat våra milda, färdigskivade ostar Gille Ekologisk och Snapphane – perfekta för frukost- och lunchbuffén. Vi erbjuder också mellanlagrad Präst, Herrgård och Grevé i olika bitstorlekar och som ekonomisk helost. Upptäck också vår ”mitt på tallriken”-ost Pannoumi Stek & Grillost

Lite svensk osthistoria

Många av de mest populära ostsorterna i Sverige har en spännande historia bakom sig. De äldsta ostarna är präst och herrgård.

Prästosten har anor som går tillbaka till 1200-talet. I det medeltida Sverige betalade bönderna in skatt till kyrkan med mjölk från sina gårdar, och om somrarna samlades man på socknens prästgård för att tillsammans göra en stor och extra fin ost att hedra prästen med.

Herrgårdsosten skapades på skånska Marsvinsholms slott i slutet av 1700-talet. För att skapa en svensk variant på Emmentaler anställde greven Eric Ruuth en ostmästare från Schweiz, och receptet spred sig norrut, för att till skillnad från prästernas ost bli just herrgårdarnas ost.

En ny ostklassiker

Skånemejerier och Allerum är extra stolta över Rike® – en helt egenutvecklad osttyp som tagits fram med stort hantverkskunnande av våra ostmästare i Kristianstad. Rikedomen i spektrumet av välbalanserade smaker och de olika konsistenserna gör Rike® unik. En modern osttyp från Svea rike.

Allerum Rike

Utvalda produkter

Allerum Präst 12 månader storbit

Allerum Präst 35 % är långlagrad i tolv månader, vilket gör att smaken blir större och karaktären mer kraftfull. Osten är krämig och fyllig och passar lika bra på mackan som i matlagning. Finns bland annat som 1050 gram restaurangbit och helost 12 kg.

Skånemejerier Gille Ekologisk

Gille Ekologisk 28% är en mild och aromatisk ost med lätt syrlighet och en fast och smidig konsistens. Osten levereras färdigskivad i två varianter: 800-gramsförpackning med 10 gram/skiva och 1 kg förpackning med 12 gram/skiva.

Skånemejerier Gratängost

Skånemejerier Gratängost 28% är vår egen specialblandning av både milda och starka ostar, som lyfter fram och förstärker övriga ingrediensers smak i din matlagning. Levereras som färdigriven i 1 kg och 2 kg förpackning.

Allerum Gold

Allerum Gold 30% är ystad på en unik bakteriekultur som ger osten en intensivt nötig karaktär med en eftersmak av sött, brynt smör. Finns med 12 och 18 månaders lagring, som helost och i bitförpackning.