Karamellcheesecake

En sats grunddeg med choklad, gräddad 15 minuter på 175°C. Låt ha svalnat helt.

ca 25 stycken

Ingredienser

Cheesecake
  • 30 g gelatin
  • 750 g Président Tartimalin Färskost
  • 150 g äggulor
  • 500 g socker
  • 225 g äggvitor
  • 2,5 msk vaniljsocker
  • 750 g Hjordnära vispgrädde 40%
Karamell
  • 7 g gelatin
  • 245 g strösocker
  • 190 g glykos
  • 30 g vatten
  • 570 g Hjordnära vispgrädde 40%
  • 175 g Hjordnära smör
  • ¼ tsk flingsalt, söndersmulat med fingrarna

Gör så här

Cheesecake
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 15 minuter. Rör ihop färskost, äggulor och socker. Vispa grädden lätt. Vispa vitorna hårt. Smält gelatinet och rör ned i färskosten. Vänd ihop allt och häll över kakbottnen. Ställ i frysen över natten. Skär ut i portionsbitar med en vass kniv doppad i varmt vatten.

Karamell
Blötlägg gelatinet i en skål med iskallt vatten. Koka upp socker, glykos och vatten i en stor kastrull till en gyllenbrun kola. Värm grädden, men se till så att den inte kokar. Häll sedan i grädden lite i taget i kolan och rör kraftigt tills allt socker smält. Låt koka under omrörning. Häll bort vattnet från gelatinet. Ta kastrullen från värmen och låt svalna till ca 70°C innan gelatinet rörs i. Låt svalna till ca 40°C och rör sedan i salt och smör. Mixa kort med stavmixer. Låt svalna lite och häll sedan karamellen över kakan. Täck toppen och låt kolan rinna ned över sidorna. Pynta kakan med marsipanblad och ekollon.