Pepparkaka med apelsinmousse

Gör en sats grunddeg, men i stället för 350 g socker tar man:
150 g socker och 200 g farinsocker

I mjölet blandar man:
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk stött ingefära

Fördela degen i två formar och grädda i 12 minuter på 175°C. Låt svalna helt.

 

ca 25 stycken

Ingredienser

Apelsinmousse
  • 10 g gelatin
  • 50 g apelsinsaft
  • 250 g Président Tartimalin Färskost
  • 100 + 65 g socker
  • 50 g äggulor
  • 75 g äggvitor
  • 2 apelsiner, endast zest
  • 250 g Hjordnära grädde 40%, lättvispad
Apelsintopping
  • 5 g gelatin
  • 150 g apelsinsaft
  • 500 g Président Tartimalin Färskost
  • 75 g florsocker

Gör så här

Apelsinmousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 15 minuter. Smält gelatinet i micro och blanda med apelsinsaft. Rör ihop färskost, 100 g socker, äggulor, zest och rör till sist i gelatinblandningen. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med resten av sockret till en maräng. Vänd samman ostmassan med marängen och till sist med den lättvispade grädden. Fördela på den ena kakbottnen och frys i 10 minuter. Lägg på nästa botten och tryck till lätt så att den fastnar i moussen. Frys i minst 2 timmar.

Apelsintopping
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 15 minuter. Smält gelatinet i micro och blanda med apelsinsaft. Rör ihop färskost och florsocker och rör till sist i gelatinblandningen. Förvara kallt tills användning. Stryk toppingen i ett jämnt lager över kakan och skär ut i lagom stora bitar. Dekorera med små julgranar spritsade i tempererad vit choklad och vita sockerkulor.