Upp- och nervänd äppelkaka

En sats grunddeg.

ca 25 stycken

Ingredienser

  • 250 g Hjordnära smör
  • 350 g socker
  • 1350 g äppelklyftor utan skal och kärnhus, gärna en syrlig, fast sort
  • Hjordnära vispgrädde

Gör så här

Smält smör och socker i en ganska stor gryta på medelvärme, tills det blir gyllenbrunt och börjar lukta karamell. Vänd ned äppelklyftor och låt puttra på medelvärme cirka 15 minuter tills äpplena fått en gyllenbrun färg och är ganska mjuka. Placera äppelklyftorna i ett vackert mönster i botten av formen och häll den resterande kolan över. Fördela degen jämnt över äpplena och släta till ytan med en spatel. Grädda kakan på 170°C i ca 35 minuter och låt sedan svalna lite. Stjälp upp kakan och skär i bitar. Servera med en klick vispgrädde.