Skola & förskola
I kostrekommendationer världen över finns mejerivaror med som en del av en hälsosamt balanserad kost. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av mejerivaror som mjölk, fil, yoghurt och ost – och med särskild betoning på produkternas höga innehåll av kalcium. Med två mackor och två glas täcker vi vårt dagliga behov.
Därför är det viktigt med mjölk i skolan
Skolmjölkens betydelse är ofta uppe för diskussion. Kan det inte räcka med vatten till skollunchen? Visst skulle man kunna tänka sig det – men det skulle då bli betydligt svårare för barnen att få i sig all den näring de behöver.
Ett problem är att många barn och ungdomar bara äter delar av skollunchen, eller hoppar över den helt, trots alla skolrestaurangers ansträngningar. Tyvärr är det allt fler som heller inte får i sig en fullvärdig kost i hemmet, men här kan mjölken i skolan bidra till mer likvärdiga förutsättningar.
För den som äter för lite eller för ensidigt är mjölken ett oersättligt komplement. Mjölk innehåller hela 18 av de 22 näringsämnen som vi alla behöver få i oss varje dag och är bland annat en viktig källa till kalcium, vitamin D och riboflavin. Tack vare sin naturliga näringstäthet kan mjölken “rädda upp” en hel del av den där slarvigt uppätna skollunchen, och den uppgiften kan inget dricksvatten i världen fylla.
Information & inspiration
Från sås och soppor till biffar och bröd
Upptäck möjligheterna med mångsidiga Ljuva Ostcrème.