Skånemejerier Skola & Förskola

Skola & förskola

I kostrekommendationer världen över finns mejerivaror med som en del av en hälsosamt balanserad kost. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av mejerivaror som mjölk, fil, yoghurt och ost – och med särskild betoning på produkternas höga innehåll av kalcium. Med två mackor och två glas täcker vi vårt dagliga behov. 

Skånemejerier mjölk

Därför är det viktigt med mjölk i skolan

Skolmjölkens betydelse är ofta uppe för diskussion. Kan det inte räcka med vatten till skollunchen? Visst skulle man kunna tänka sig det – men det skulle då bli betydligt svårare för barnen att få i sig all den näring de behöver. 

Ett problem är att många barn och ungdomar bara äter delar av skollunchen, eller hoppar över den helt, trots alla skolrestaurangers ansträngningar. Tyvärr är det allt fler som heller inte får i sig en fullvärdig kost i hemmet, men här kan mjölken i skolan bidra till mer likvärdiga förutsättningar. 

För den som äter för lite eller för ensidigt är mjölken ett oersättligt komplement. Mjölk innehåller hela 18 av de 22 näringsämnen som vi alla behöver få i oss varje dag och är bland annat en viktig källa till kalcium, vitamin D och riboflavin. Tack vare sin naturliga näringstäthet kan mjölken “rädda upp” en hel del av den där slarvigt uppätna skollunchen, och den uppgiften kan inget dricksvatten i världen fylla.

Utvalda produkter för skola och förskola

Hjordnära mjölk

Skånemejerier Ekologisk Mjölk

För den som äter för lite eller för ensidigt är mjölken ett oersättligt komplement. Mjölk innehåller hela 18 av de 22 näringsämnen som vi behöver få i oss varje dag och är bland annat en viktig källa till kalcium, vitamin D och riboflavin. Hjordnära är vårt ekologiska sortiment med mjölk från KRAV-certifierade gårdar i Skåne och södra Sverige.

Skånemejerier filmjölk

Skånemejerier Naturell Fil

Naturell filmjölk är lika rik på energi, vitaminer och mineraler som vanlig mjölk, samtidigt som den innehåller hälsosam bakteriekultur. Vår filmjölk är gjord på färsk mjölk från gårdar i Skåne och södra Sverige och har en fyllig konsistens med frisk smak. Servera till frukost eller mellanmål tillsammans med fiberrik müsli och vitaminfyllda bär.

Lindahls cottage cheese

Lindahls Cottage Cheese

Cottage Cheese är en grynig färskost som med hela 12,5% naturligt protein ger fin mättnadskänsla. Med sin milda, friska smak är Lindahls Cottage Cheese tacksam att kombinera med andra smaker. Servera som en del av salladsbuffén till lunchen, använd som ingrediens i lasagne och andra ugnsrätter och som bas i mellanmål med till exempel frukt och nötter.

Skånemejerier Snapphane

Snapphane

Snapphane är en mild ost med lätt syrlighet. Praktiskt färdigskivad och perfekt för mackor. Mjölkråvaran kommer från våra gårdar i Skåne och södra Sverige som sätter kornas hälsa i fokus.

Prèsident Ljuva Ostcrème Original

Ljuva Ostcrème

Ljuva Ostcrème ger smak och konsistens åt allt från grytor och gratänger till soppor och såser. Vi tillverkar ostcrèmen på vårt mejeri i Kristianstad, av mjölk och grädde från svenska kor och fyllig cheddarost. Välj mellan Original, Stark och Laktosfri.

Information & inspiration

Skånemejerier Maries bästa mellanmål
Maries bästa mellanmål

Förskolebarn behöver näring och energi för att växa och utvecklas. Här spelar mellanmålen en viktig roll. På Skånemejeriers uppdrag har Marie Andersson på Skogsgläntans förskola tagit fram en samling mellanmålsrecept som är både hälsosamma och tidseffektiva.

Visa fler