En mozzarella för varje tillfälle
Det är svårt att tänka sig en mer mångsidig ost än Mozzarella. Med sin milda, friska smak och läckra konsistens är osten perfekt i baguetter, sallader och kalla förrätter – och med sina unika smältegenskaper är den given även på pastan, pizzan och den varma mackan.
Man har hittat recept med mozzarella från 1500-talet. Det sägs att osten ”uppfanns” då en klick ostmassa råkade hamna i rykande hett vatten – och mycket riktigt är mozzarellan en ost som värms upp under tillverkningen. Den smälta ostmassan, ”pasta filata”, spänns och sträcks för att bli fast och seg. Efter detta knipsas den av till små bollar, och det är härifrån som osten har fått sitt namn. ”Mozzare” är italienska för att klippa av.
Idag är mozzarellan, i konkurrens med cheddar, den mest använda osten världen över. Vår mozzarella kommer från italienska Galbani, som var först att ta mozzarellan ut i världen på 1950-talet, och som är den ledande producenten i Italien. I sortimentet hittar du en rad olika varianter, för att passa till varje tillfälle.
I storförpackning
- Mozzarella Cocktail – småkulor som passar perfekt till sallader och plockmat
- Mozzarella Grattugiata – fintärnad mozzarella, idealisk till pizzor och soppor
- Mozzarella Block – en fastare mozzarella i block för det varma köket
I styckesförpackning
- Mozzarella Original – mångsidig, klassisk mozzarella för smörgåsar och sallader – finns även som laktosfri
- Mozzarella Buffala – traditionell delikatess gjord på buffelmjölk, att till exempel servera i en klassisk caprese
- Burrata – den gräddigare varianten av mozzarella, prova till lyxiga tapas och förrätter